keskiviikko 2. maaliskuuta 2011

Ponnekasta remonttisuunnittelua

Lista hetsilleen ja ihan justiinsa tehtävistä mökin kunnostustöistä on perinpohjainen. Aurinkoinen maaliskuun päivä linnunlauluineen sai sen aikaiseksi. Siippa on taatusti riemuissaan tästä tarmokkaasta listasta! Mutta mökki nyt vaan on tuollainen, että se vaatii osakseen joka kesä pientä fiksausta! ;)
Mutta rehellisyyden nimissä täytyy sanoa, että tänä keväänä listan tekemistä avittaa kevätauringon lisäksi myös jatkuva piikkauksen ääni, joka kaikuu ympäri taloyhtiötä... Putkiremontti on virallisesti alkanut ja meidän kohdalla tämä tarkoittaa pakenemista mökille mahdollisimman paljon.

Mökki ja piha kesällä 2009. Tämä oli se päivä jolloin näimme mökkimme ja sen puutarhan ensimmäistä kertaa. Se oli niin hykerryttävää ja puhdasta rakkautta ensi silmäyksellä, että ei meidän tarvinnut edes keskustella asiasta. Riitti, että katsoimme toisiimme siipan kanssa ja totesimme myyjälle, että "kyllä me tästä tarjous tehdään". Niin siinä sitten kävi, että kolmisen viikkoa puolihuolimattomasta tokaisusta "olis kyllä kiva saada siirtolapuutarhamökki..." olimme sellaisen omistajia.
Mökki piti heti saada omaksi myös sisältä, joten ensitöiksemme tapiseerasimme tuvan, maalasin huonekaluja ja kannoimme sisään oman sohvan. Kuva syyskuulta 2009, emäntä itse mittailemassa seuraavaa vuotaa.
Mökillä täytyy saada valmiiksi "ennen sesonkia" mm. meidän nukkumanurkkauksemme, jonka rakentamistyöt aloitettiin viime kesänä heti häiden jälkeen (häälahjaksi pyysimme vieraitamme kartuttamaan "huussirahastoa").
Nurkkauksen valmistuminen edellyttää erinäisiä nikkarointitoimenpiteitä ja suopeaa lapsenvahtia, jotta voimme molemmat urakoida tehokkaasti työmaalla ainakin yhden viikonlopun verran...

Uusi osa on jo saanut gyprocien päälle samaa tapettia kuin tupa, mutta kuten huomaatte; oviaukon karmit puuttuvat, listat puuttuvat, vuoteet puuttuvat, lattia on puupinnassa...
Täysverinen muutto pois kotoa tapahtuu heinä-elokuun vaihteessa kun putkisaneeraus etenee meidän linjastoon ja näin ollen meidän kotiimme asti. Olemme päättäneet asua elokuun mökillä ennen kuin siirrymme loppuajaksi evakkoon ystävän asuntoon. Tästä syystä mökillä täytyy tänä vuonna tosiaan tehdä vähän enemmän ja pakonomaisemmin kunnostustöitä. Minua se ei haittaa, päinvastoin, olen intoa täynnä!

Mutta siis, työmaapäivät täytyy suunnitella tehokkaiksi. Sintti täytyy saada hoitoon noiksi päiviksi, eikä meillä ole siis tunteja tuhlattavaksi.

Tähän päätyyn lisäsiipi rakennettiin. Tämä huurteinen kuva on otettu viime talvena.
Etukäteisvalmistelut:
ostoslista ja rautakauppareissu.
(Jes! Rautakaupat ovat ihan parhaita paikkoja, voisin koluta niitä tuntitolkulla ja vertailla eri työkaluja. Suorastaan himoitsen erilaisia työkaluja ja jos meillä olisi autotalli, tekisin siitä taatusti itselleni verstaan. Ja aaah, ruuvimeisselit ja poranterät suuruusjärjestyksessä omissa koukuissaan seinällä... No niin.)

Päivä 1:
  • Nukkumanurkkauksen kattopaneleiden ja vessan maalaus (tällä hetkellä molemmissa on vasta ja vain huokoinen mattavalkoinen pohjamaali)
  • Kuistin seinien hiominen. (Maalasimme kuistin valkoiseksi jo ensimmäisenä syksynä, mutta harmillisesti valkoinen maali reagoi vanhaan mintunvihreään maaliin ja keväällä osa seinistä hilseili ikävästi. Viime kesänä teimme niin monta muuta akuutimpaa asiaa mökille, että kuistin seinät saivat jäädä repsottamaan. Nyt vihdosta viimein täytyy tehdä koko homma pohjamutia myöten uusiksi. Joka tapauksessahan täytyy sitä kunnollista valkoista pintamaalia ostaa tuota uutta osaa varten. Hiomakone siis laulamaan...)
  • Nukkumanurkkauksen katto-, ovi- ja jalkalistojen sahaus odottamaan viimeistelyvaihetta.
Päivä 2:
  • Nukkumanurkkauksen ja vessan lattioiden hiominen, pesu ja lakkaus. Kuulemma venelakka on sopivan tuhtia ja kestävää tavaraa tähän puuhaan ja sitä saakin ensimmäisellä kierroksella lotrata ihan reilulla kädellä.
  • Kuistin verhosysteemien parannus, nyt verhokiskojen edessä on isohkot laudat, jotka ansioituneesti kyllä peittävät rumat kiskot, mutta ovat samaan aikaan niin tukevasti kiinni naulatut, että verhojen kiinnittäminen on yhtä tuskaa. Nämä laudat siis alas ja takaisin kiinni uudella näppärällä avattavalla kiinnitystekniikalla.
  • Kuistin maalaus.
  • Kuistin ikkunalautojen maalaus. Keltaiset kaakelit ikkunalaudalla saavat päällensä otepohja (linkin takana Sadolinin versio jota olen käyttänyt, mutta myös mm. Tikkurilalla on omansa) maalikerroksen sekä kosteuden kestävää pintamaalia. Pitäisi kestää, kun kerta kotona kylpyhuoneessakin kestää. (Ainoat fiksaukset mitä teimme muuton yhteydessä kylpyhuoneeseen oli muutaman kuvioidun kaakelin peittäminen juurikin noilla maaleilla sekä keltaisen katon maalaus valkoiseksi.)
Nämä jos saadaan yhden viikonlopun aikana tehtyä, olemme aika hyvässä jamassa. Lisäkerrokset lakkaa jompikumpi meistä käy laittamassa arki-iltana ja jättää rauhassa kuivumaan. Tehtäväksi jää vielä sängyn rakentaminen ja listojen naulaaminen. Toivottavasti niille saataisiin vielä irroitettua yksi lapsi hoidossa-päivä...

Isäntä raivaamassa lumimassoja pois mökin ympäriltä viime talvena. Tiedä sitten johtuiko tuosta raivaustyöstä vai mistä, mutta lumet sulivat siististi pois, eikä vesivaurioita päässyt tulemaan. Tänä talvena meitä odottaa sama työ... jos tuossa kohtapuoliin aktivoituisi...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti