torstai 26. toukokuuta 2011

Lavakaulukset

Nyt on trendikästä menoa myös meidän mökillä! Jo jonkin aikaa ilmeisen kovaa huutoa puutarhapiireissä ovat olleet nk. lavakaulukset (eli Finlavojen ympärille asennettavat kaulurit joilla niistä lavoista tulee matalia laatikoita).
Noista kaulureista saa tehtyä oivallisia istutuslaatikoita puutarhaan. Kekkilällä on toki ihan oikeitakin istutuslaatikoita ja vieläpä kauniita sellaisia, mutta ovat peijoonit aika suolaisen hintaisia. Siksipä nuo finlavojen kaulurit ovat nousseet hittituotteeksi, niitä kun usein saa ilmaiseksi tai halvalla. Niissä on sellaista reippaan robustia henkeä.
Nyt niitä löytyy myös meidän pihalta. Meillähän on kotitalossa se mainostamani putkiremontti päällä, joten pihamaa on täynnä remonttiroinaa, lavoja ja jätettä (murr, myös siellä missä ei pitäisi olla). Niiden romujen seasta puikkelehdimme tässä yhtenä päivänä, kun siipan kanssa molemmat naulitsimme katseemme samaan kohtaan: lavakauluksia!
Ei kehdattu niitä siitä pölliä, joten siippa laittoi urakoitsijalle viestiä, että josko kaulukset saisi napata parempaan talteen. Hermostuttavat pari päivää meni ja joka kerta lavojen ohi kulkiessani jännitin, että joko joku muu on ne ehtinyt nappasta meidän nenän alta (rehellisyyshän ei perinteisesti tällaisissa asioissa yleensä ikävä kyllä kannata), mutta onneksi lupa tuli nopeasti ja saatiin kaulurit meidän pihalle.

Mökin alapihalla on iso kasvimaa, mutta kuten täälläkin manailin jossain vaiheessa, on se kammottavassa kunnossa. Vuohenputki, tuo riivattu megajuurilla varustettu pirulainen on vallannut meillä koko kasvimaan ja hätyyttelee myös yläpihan perennoja minkä ehtii. Viheliäinen, viheliäinen kasvi!
Meinasimme jo alkaa raivata kasvimaata todella rankoilla eväillä, kun naapuri onneksi neuvoi kätevämmän keinon. Mikäs kiire meillä tuon kasvimaan kanssa, ehtiihän sitä viljellä ensi kesänäkin, joten nyt se on peitelty muovilla. Kuolevat kaikki rikkaruohot sinne muovin alle ja ensi kesään mennessä ovat toivottavasti hyvää mullanmössöä.

Ulkokehälle jätettiin vain mansikat jäljelle, muuten koko puolikuun muotoinen kasvimaa peiteltiin pressulla ja liiskattiin paikoilleen kasvimaan reunuslaatoilla. 

Nyt saa sitten iso kasvimaa rauhassa mullittua (mikä sana, onko se sana) ja yläpihan lavakaulukset toimivat tänä kesänä kasvimaana!

Kasvatusprojektit vierekkäin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti