maanantai 16. toukokuuta 2011

Hyttyshautomolle kyytiä

Tässä joku aika sitten kirjoittelin, että haluan päästä eroon alapihan vesiaiheesta, joka somasta ajatuksestaan huolimatta on ollut vain ongelmien kerääjä. Edelliset mökkiläiset olivat asentaneet vesialtaan ja vielä kauniisti maisemoineetkin ympäristön isohkoilla kivillä, liuskekivilaatoilla ja erilaisilla kasveilla. Mutta ilmeisesti myös he olivat todenneet saman kuin mekin -allas houkuttelee paikalle tuhottoman määrän hyttysiä. Altaassa ei ole ollut mitään suihkulähdettä tai pumppausmekanismia joka edes vähän pyörittäisi vettä. Vesiaiheen luona ajan viettäminen ei ole siis tullut kyseeseen ja aika villiintyneeksi olikin tuo altaan ympäristö päässyt repsahtamaan.

Suureksi ilokseni siippa oli tänään kaivanut altaan kuopastansa ja kun tulin töistä mökille, olivat molemmat mieheni alapihalla, toinen kuolaamassa lelujansa ja toinen pesemässä ällömöhnäistä ja vedestä tyhjennettyä allasta. 


Haha! Siinä se oli! Enää täytyy kuoppa täyttää, mutta sepä ei olekaan ongelma, maa-ainesta löytyy kyllä yllin kyllin...
Nuo etualan liuskekivilaatat kyllä siirretään yläpihalle. Keksin niille aika monta parempaa käyttöpaikkaa kuin tuo montun reuna...
Taustalla näkyy koko puutarhan raja-aita. Siippa iski altaan ja saavin kuivumaan räjähtäneelle keinulle. Se on kanssa yksi näitä tämän kesän projektikohteita. Vanhaan keinunrähjään täytyy istuinlaudat uusia kokonaan. Epäilemättä myös ketjut täytyy uusia sekä tietysti maalipinta. Tuumasin vähän, että maalaisin kaikki ulkokalusteet mustiksi, myös siis keinupolon. Vaan hieno siitä tulisikin mustana...

Olen kyllä tosi iloinen siitä, että allas on nyt saatu pois. Sintti alkaa kohta liikkua entistä vikkelämmin, joten tuollainen melkein metrin syvyinen allas on aikamoinen turvallisuusriskikin. Sitä paitsi, nyt saamme kaikki hienot kivet altaan ympäriltä tuotua yläpihalle paljon hyödyllisempään käyttöön. Noiden kivien siirtourakkaahan aloittelin jo tuossa vapun korvilla.
Pää taas kihisee erilaisia pihasuunnitelmia. Oikeastaan sellaisia kivoja pienehköjä projekteja kun niitä yksitellen selättelee, mutta aikaa ja rahaahan (huoh) niihinkin tietysti uppoaa...
Eli nyt vaan emännälle jäitä hattuun ja malttia. Pikkuhiljaa tehdään ja mahdollisimman paljon vanhoja materiaaleja uudelleen sijoittaen...

6 kommenttia:

 1. Meillä on myös vesiallas, teimme sen melkein ensimmäisenä puutarha työnä kun ostimmem mökin. Se oli haaveenani "sitten kun meillä on mökki". Me emme ole huomanneet, että siitä tulisi sääskiä, mutta meillä on suihku ja se vesi on enemmäkseen liikkeessä, ja siitä otetaan välillä kasteluvettäkin. Mitään kemikaaleja ei ole siihen laitettu, että voi ottaa kasteluvettä ja sitä kauttakin vaihtaa sitä, mutta kyllä se täytyy muutaman kerran kesässä tyhjentää ja pestä, muuten sinne tulee monenlaista lieroa.

  VastaaPoista
 2. Hei Seija, kiva kun visiteerasit! Samaa mieltä, vesiaiheet on tosi kivoja, mutta meillä se oli tuolla alapihalla suoranaisena murheenkryyninä. Uskoisin, että meillä osa siitä hyttyshautomo ongelmasta tulee tuolta puutarha-alueen raja-aidan takana kulkevasta ojanrutakosta. Sehän on kesäisin varsin ällöttävä ojanpahanen, saisi kaupunki vähän kyllä kunnostaa sitä...
  Mutta kyllä minä myös olin huolissani siitä, että sintti -joka liikkuu koko ajan vauhdikkaammin- ei osaa sitä allasta pelätä ja sinnehän se plumpsahtaisi kun silmä välttäisi. Yh, kauhea ajatuskin, joten olen tyytyväinen, että nyt on allas poissa.
  Kiikutamme altaan vanhempieni puutarhaan. Isäni oli innoissaan ja alkoi heti suunnitella, että minkälaisilla puroviritelmillä ynnä muilla systeemeillä hän saisi uuden altaan yhdistettyä parhaiten jo olemassa olevaan vesiaiheeseen... ;)

  VastaaPoista
 3. Teillä on aivan eri tilanne, kun on pieni lapsi ja ymmärrän hyvin, että otitte altaan pois, niin minäkin tuossa tilanteessa olisin tehnyt. Toisaalta jos vesiaihe on, siitä on enemmän iloa oleskelupaikan lähellä, eikä kaukana kuten se teidän oli, mutta se ei ole hyvä missään kun on pieni lapsi.

  VastaaPoista
 4. Meillä oli vesiaihe oleskelupihan kupeessa. Siinä oli pumpulla käyvä suihkulähde. Vieressä oli myös kookas koivu, josta tuli ylenmäärin kaikenlaista roskaa keväästä syksyyn. Altaasta tuli myös paikallisten sammakoiden levähdyspaikka. Kerran myös rantakäärme eksyi altaan reunalle. Koivusta pudonneet roskat tukkivat jatkuvasti pumpun ja altaan vesi alkoi hyvin nopeasti haista. Kun jouduin altaan reunalla kykkien ämpärillä sen moneen kertaan kesän aikana tyhjentämään ja pesemään, päätin lopulta kaivaa koko komeuden pois. Totta myös, että vesiaiheet tuovat pihapiiriin hyttysiä. Viime vuosina olemme pumpanneet kaivosta kasteluvettä isoon tynnyriin, jossa selvästi muhi hyttysiä. Kun keksimme laittaa tynnyriin kannen, hyttyset vähentyivät oleellisesti. Tynnyriä lukuunottamatta ei pihamme lähistöllä ollut muuta seisovaa vettä. Tykkään kovasti vesiaiheista, mutta hankin sellaisen vasta, kun on mahdollisuus tehdä/teettää kunnollinen lampi, kenties myös puro.

  VastaaPoista
 5. Joo, joskus on vain nöyrryttävä luonnon edessä ;)
  Isäni on rakentanut aika kivan vesiaiheen heidän pihaansa. Hän yhdisti altaaseen pienen puron ja vesi kiertää altaan ja puron väliä. Minusta se on tuntunut toimivan aika hyvin. Tai ainakaan en ole mitään erityisen suurta hyttysongelmaa siinä havainnut. Tuo isojen puiden läheisyys on varmasti ongelmallinen, se möhnä mitä niistä sataa altaaseen tekee aika nopeasti oikein ideaalit olosuhteet hyttyshautomolle.
  Seija, onko teillä se sama tilanne kuin minun vanhempieni puutarhassa, että altaan ympäristössä ei ole suuria puita? Se voi olla kyllä juuri se merkittävä ero...

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 6. Meillä ei ole siinä puita joista tippuisi mitään nain kesäaikana, syksyllä tietenkin sitten sinne lentelee kaikenlaista, mutta kyllä sen joutuu silloin tällöin tyhjentämään. Olemme tykänneet siitä, varsinkin kun on oikein aurinkoinen lämmin päivä ja istuskelee lähettyvillä lirinä on ihan kiva.

  VastaaPoista